Cumartesi, Temmuz 29, 2006

Çin Makarnası

Bazen vaktim dar olduğunda, mutfağa fazla vakit ayırmak istemediğim zamanlarda birkaç çeşit yemek yerine doyurucu tek bir çeşit yemek yapıyorum ki, çin makarnası da (egg noodle) onlardan biri..
Aldığım noodle (markası Dolco Gold Brand olan Çin'den ihrac edilen bir ürün) paketinin arkasındaki tariften esinlensem de ben evdeki malzemelerle ve birazda aklıma estiğince yaptım.. Nasıl mı?

Malzemeler:
* 6 parça çin makarnası (egg noodle)
* 1 kase ince ve jülyen doğranmış havuç
* 1 kase ince ve jülyen doğranmış kabak
* 2 kase doğranmış mantar
* 2 parça tavuk (ben 2 parça tavuk bonfile kullandım)
* 10 sap ince doğranmış frenk soğanı (şiniklav)
* 2 diş sarımsak
* z.yağı (naturel sızma)
* soya sosu

Yapılışı:
* Kaynayan suya makarnalar atılır ve 6 dk. kadar haşlandıktan sonra süzülüp kenara alınır..

* Ayrı bir tencerede z.yağı kızdırılır havuçlar eklenir ve 1-2 yağda çevrilir.. Ardından frenk soğanının yarısı, sarımsaklar ve akabinde kabaklar eklenir..

* Sebzeler diri sotelendikten sonra mantar ilave edilir..

* Bu arada tavukları ince kestikten sonra önce haşlıyorum ve haşlama suyuna biraz soya sosu ilave ediyorum.. Haşlanan tavukları daha sonra çok az z.yağında yüksek ateşte pişiriyorum..

* Sebze tenceresinde mantarlar suyunu verip biraz pişince biraz tuz ve soya sosu ekledikten sonra, önce diğer tarafta pişirmiş olduğum tavukları, sonra da haşlanmış ve süzülmüş makarnaları ekleyip yüksek ateşte makarnalar tüm sosa bulanana kadar hızlıca karıştırıyorum..

* Servis tabağına aldığım makarnanın üzerine kalan frenk soğanlarını serpiştirdikten sonra da afiyetle yiyoruz..

NOTLAR: Evde olmadığı için soya filizi ve biber ekleyemedim oldukça yakışıyor bu makarnaya.. Normalde Çinliler susam yağı kullanıyorlar, ama bana çok ağır geldiği için ben vazgeçemediğim sızma zeytinyağımdan şaşmıyorum..

Bir de eğer tavukları haşlamadan direkt olarak kızartıyorsanız, ayrı bir tencerede uğraşmadan havuçlardan önce z.yağında tavukları pişirip sonra sebzeleri ekleyerek de pişirebilirsiniz..

Cuma, Temmuz 28, 2006

Zeytinyağlı Patlıcan

Pişmeden önce...

Ve piştikten sonra...

Zeytinyağlı yemeklere son derece düşkün biri olarak Münevver'in zeytinyağlı patlıcanını görür görmez denemek istedim ama iş yoğunluğundan pazara gidemeyen ben, marketlerdeki irice patlıcanların arasında incelerini bulamadığım için öylece kaldı..
Sonra ne mi oldu, efendim yaz dönemini Sapanca'da geçiren amcamların bana gönderdiği sebzelerin arasından taptaze, bahçe ürünü patlıcanlarda çıkmaz mı, hemde incecik:)
(Tabii bahçe ile uğraşan ve amcamın acemi bahçıvan diyerek takıldığı yengeme çok teşekkür ederim, kısmet olursa bu hafta sonu kendi ellerimle sebze toplamayı hayal ediyorum..)
Tarife buradan ulaşabilirsiniz, ben sadece domates miktarını biraz daha arttırdım.. Tarif için teşekkürler Münevver!

Salı, Temmuz 25, 2006

Ahududulu Muhallebi


Dün akşam sevgili Mine'nin krem şokolasını yapmaya niyetlenmiştim.. Ancak işten eve geldiğimde haftasonu Bursa'ya giden ablamların, bize de getirmiş olduğu bir sürü göz yiyen meyve arasında ahududuyu görünce krem şokola ertelendi ve yine Mine'nin enfes bir rengi ve sabah tattığım kadarıyla da son derece leziz olan ahududulu muhallebisi yapıldı..
Özellikle hiç katkı maddesi içermemesi sebebiyle de benden yana 5 yıldızlı olan bu muhallebinin tarifi
burada.. Teşekkürler Mine!

Pazartesi, Temmuz 10, 2006

Davet..

Pazar günü gelen misafirlerimiz için hazırladığım davet sofrası.. Sofra hazırlama, yemekleri kontrol etme telaşesi içerisinde fotoğraf çekmek oldukça zor geliyor bana.. Bunun için bana birinin yardımcı olması gerekiyor.. (Çektiğim fotoğrafları eleştiren eşime duyurulur:)

Menümüz:

* Sade pirinç pilavı


* Fırında biberiyeli kuzu kol, (etleri 1 gece süt ve z.yağı karışımında beklettim ve pişerken birkaç tane taze patates ekledim)
* Z.yağlı biber dolması
* Çoban salata

* Barbunya pilaki
* Bol domates soslu, patlıcanlı fırın biftek

* Sütlü patates püresi

* Tel şehriye salatası

* Etli dolma (kabak+biber)



Cumartesi, Temmuz 01, 2006

Kabak Kardeşler..

Perşembe günü dolapta duran Girit kabaklarıyla dolma yapmaya niyetlendim, iç artınca acilen marketten sakız kabağı alındı ve kardeş kabaklar pişirildi.. Çok farklı değil ama işte benim dolmalarımın tarifi..

Malzemeler:
- 7 adet Girit kabağı, 2 adet sakız kabağı
- İç Malzeme:
- 1 bardak dolusu pirinç, iyice yıkanmış ve suyu süzülmüş
- 1 bardak dolusu kıyma
- 4 adet orta boy soğan, ince doğranmış
- 1-2 yemek kaşığı sızma z.yağı
- 1 tatlı kaşığı dolusu acı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1-2 tatlı kaşığı reyhan (kurutulmuş yeşil reyhan)
- 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
- 1 ölçü tuz
- 2 adet suyu sıkılmış ve küp küp kesilmiş domates
- Kabakların üstüne koymak için halka kesilmiş domates..

İç malzemelerin hepsi karıştırma kabına konulur ve iyice karıştırılır..
Yıkanmış ve içi oyulmuş kabaklara iç pay edilir.. Yayvan bir tencereye dizilen kabakların üstlerine 1 er dilim domates konur, Girit kabaklarının şapka gibi duran üst kısımları da domates dilimlerinin üstüne konur..
1 tatlı kaşığı salça 1 kase dolusu suda iyice ezilir.. 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı eklendikten sonra tencereye kenarından eklenir.. Su dolmaların yaklaşık olarak yarısına kadar gelmeli.. Önce harlı ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınarak toplamda 45 dk-1 saat kadar pişirilir.. (Dolma içi piştiyse tamamdır..)

Kurabiye...

Geçen h.sonu kardeşimin bizler için yaptığı enfes kurabiyeler.. Ellerine sağlık Merve'cim..