Salı, Ağustos 22, 2006

Altıneller El Sanatları Festivali

Nihayet geçenlerde 4.sü düzenlenen Altıneller El Sanatları Festivalini gezme fırsatı buldum ve kendi kendime iyiki geldim dedim.. Gerçekten de kaçırsaydım çokk üzülürdüm.. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediye Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği festivalde; farklı yörelerden gelen sanatçılar eski Türk Evi tarzında hazırlanan standlarda ürünlerini sergiliyorlardı.. 20 Ağustosa kadar süren festivali umarım İstanbul'da olanlarınız gezebilmişlerdir... Birkaç fotoğraf karesini sizlerle paylaşmaya çalıştım... Ahşap işçiliği, seramik/çini işçiliği, dokumacılık, bakırcılık, maraş işleri, geleneksel giysili bebek yapımcılığı, bastonculuk, tel kırma işleri, gümüşçülük, sedefkarlık, semercilik, hat, ebru, tezhip, minyatür, çömlekçilik, cam işçiliği, dericilik, yemenicilik gibi bir çok el sanatlarından ustalar ve ürünleri vardı.. Hazır önümüze gelen ürünleri yapılırken görmek çok güzel ve bir o kadar da takdire şayandı.. Umarım işçilikleri altınbilezik olan bu altınelli ustalar, altın bileziklerini kendilerinden sonraki nesillere aktarabilirler.. Değer görmeleri, unutulmamaları dileğiyle.. Hepsinin ellerine, emeklerine sağlık..









Bu da altın renkli, mis kokulu ve kesinlikle katkı maddesi içermeyen kayısı suyumuz.. Fotoğrafın kusuruna bakmayın zira yakından alayım derken bardağın tepesini kare dışında bırakmışım, işe geç kaldığım için de apar topar evden çıktım ve bir daha da fotoğraf çekemedim.. Siz fotoğrafın kusuruna bakmayın, sadece rengin güzelliğini görmeniz açısından siteye ekledim:)

Kayısı suyunun yapılışı inanılmaz kolay; yaklaşık yarım kilo kayısıyı yıkadım, çekirdeklerini çıkardım, orta büyüklükte çelik tencereye koydum ve göz kararı şeker ekledim.. Sonra da tencereyi ağzına kadar su ile doldurup (yaklaşık 2 lt) kaynamaya bıraktım.. Kaynamaya başladıktan sonra biraz altını kıstım ve kayısıların iyice yumuşamasını bekledim.. Kayısılar iyice yumuşayınca kevgirle süzdürerek aldım, rondoda püre haline getirdim ve tencereye ekleyip karıştırdıktan sonra bir taşım daha kaynattım.. Biraz ılınınca süzdüm ve dolapta soğumaya bıraktım.. Kesinlikle bütün hazır kayısı sularından çok daha leziz bir kayısı suyu oldu.. 1-2 gün içerisinde tüketmenizi ve servis yapmadan önce kayısı suyunu doldurduğunuz şişeyi çalkalamanızı tavsiye ederim.. Afiyet olsun...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İyi günler,

Ben el sanatlarıyla uğraşan imalatçıları arıyorum ve takdir edersinizz ki internet üzerinden ulaşmak son derece zor oluyor, onun için ilgili herkese yardımcı olabilmeleri yönünde e-posta atıyorum. Özellikle seramik olmak üzere tüm el sanatları ile ilgiliyim. Eğer bu tür çalışmalar yürüten, irtibata geçebileceğim kişiler varsa bana ulaşın.

Şimdiden teşekkür ederim,
İyi çalışmalar.

CEMİL GÜNAY
gunaycemil@gmail.com